Neuromotorische begeleiding - Bobath-Therapie (NDT)

Neuromotorische ontwikkelingsbegeleiding bij kinderen met neurologische aandoeningen zoals cerebral palsy (CP), spina bifida, genetische afwijkingen en metabole stoornissen,...

CP is één van de meest voorkomende neuromotorische aandoeningen. Het is een verzamelnaam voor allerlei beschadigingen in het zenuwstelsel die afwijkingen geven in de aansturing en kracht van de spieren en spiertonus. Meestal is dit een gevolg van problemen die optreden voor of rond de tijd van de geboorte. Het gevolg hiervan is dat een kind minder makkelijk kan bewegen en soms armen en benen niet helemaal kan strekken of buigen omdat de spanning in de spieren te hoog is.

Het kind ontwikkelt hierdoor langzamer en vaak afwijkend van de normale ontwikkeling. Afhankelijk van de kwaliteit en de aard van de beweging spreekt men van spasticiteit, athetose, ataxie, hyper-, hypo- of dystonie. Genezing is niet mogelijk maar vaak bepaalt de aard van de therapeutische begeleiding de mogelijkheden van het kind.

Bij de begeleiding van deze kinderen werken we nauw multidisciplinair samen met de artsen, ziekenhuizen en referentiecentra.


Terug naar overzicht